10 saker du kan göra för att rädda planeten

Rädda planetenDet är inte varje dag man kan vara med och rädda mänskligheten från att bli utrotad. Så tänker du  kanske.

Men det är faktiskt tvärt om. Du kan rädda jorden genom att fatta rätt beslut varje dag.

Det låter grymt tacky, men små trista saker som att ställa bilen, ta bussen, återanvända saker bättre mm. Allt sånt som inte ställer till det för miljön och spär på den redan jobbiga situationen med klimatförändringar genom koldioxidutsläpp.

Har du sett Al Gore’s ”En obekväm sanning” så fattar du vad jag menar. Har du inte det är det hög tid nu.

I Time Magazines senaste nummer har de sammanställt hela 51 saker du kan göra för att skona vår planet. Här har jag valt ut tio relativt enkla saker som säkert kommer att ge effekt, för dig som inte orkar läsa hela Time’s lista:

  1. Tvätta och diska bara fulla maskiner. Dagarna då du kunde tvätta ett plagg med gott samvete är över. Och häng upp tvätten på tork istället för att använda torktumlare. Sidoeffekten? Du får mer pengar över i plånboken när elräkningen är betald.
  2. Ställ bilen och ta bussen eller cykeln. Du slipper köer, du kan läsa tidningen alternativt bättra på kondisen eller kanske t o m både och.
  3. Byt till lågenergiglödlampor. Det kostar lite (ca 40 kr/styck) att byta ut, men de drar ca 6 gånger mindre el och håller längre.
  4. Om du ska äta kött, välj kyckling eller fisk. Nötkött är det minst effektiva köttet att producera, därefter kommer gris och lamm. Eller bli vegetarian, men varför överdriva? 😉
  5. Duscha snabbt. Halvtimmesduschar i skållande vatten är rejält energislöseri.
  6. Stäng av dator, TV, DVD mm när du inte använder dem. Även i stand by-läge drar de en massa ström. Ryck ur sladden för att vara på säkra sidan. 🙂
  7. Har du hus? Täta dörrar och fönster som läcker ut varm luft.
  8. Handla ekologiskt och närproducerat. Transporter av alla slag spyr ut galla i vår atmosfär så länge vi inte hittar bättre sätt att driva våra flygplan, båtar, lastbilar etc.
  9. Byt till nya vitvaror hemma. Nya vitvaror är strömsnålare än de kvarlevor från 70- och 80-talen som många kör med.
  10. Sänk värmen hemma. Varje grad du sänker värmen betyder mycket sett till minskad CO2-utsläpp. Såvida du inte kör med bergvärme vilket också är en bra idé, men det kanske inte är något som alla kan installera så där i en handvändning.

Det har sagts förr men tål att sägas igen… 🙂

Vad borde mer läggas till listan?

One thought on “10 saker du kan göra för att rädda planeten

Comments are closed.