6 tips till svenska regissörer & manusförfattare – så här blir din film och ditt manus bättre!

Tips till svensk filmindustriSvensk film håller generellt sett usel kvalitet. Tyvär är det så, trots att jag önskar att det vore annorlunda.

Tänk om regissörer och manusförfattare bara funderade över några enkla saker så skulle kvaliten på nästa Wallander-film eller TV-serie kunna bli så mycket bättre!

 1. Låt inte reklamen styra – I din strävan efter att skaka fram finansiering till din film, sälj dig inte för billigt och låt inte filmen få betala på kuppen! Produktplaceringar i all ära, men det blir urlöjligt när din film plötligt känns som en 30-sekunders reklamfilm snarare än en spelfilm.
 2. Haja att tugget är viktigt (del 1) – Om din film utspelar sig i Skåne eller någonstans i Norrland t ex, se då till att dina skådespelare, eller åtminstone en trovärdig del av dem, inte låter som om de kom från Östermalm, Söder eller Lidingö, utan från den plats där filmen utspelas. Wallander-filmerna är ett avskräckande exempel, inte olikt när Kevin Kostner snackade amerikanska i filmen Robin Hood. Huva. Ett föredöme att inspireras av på just detta område? Jag skulle kunna nämna Så vit som en snö, Fjorton Suger, Farväl Falkenberg eller Hata Göteborg t ex.
 3. Haja att tugget är viktigt (del 2) – Jag har kämpat mig igenom så många svenska filmer med en dialog som är som är så styltig att den skulle kunna byggas om till en hel lekplats. Se till att dina karaktärer och skådespelare uttrycker sig naturligt, hur svårt kan det vara? prova att säga det de ska säga själv ett par gånger. Är det så du snackar i vardan? I så fall är det dags att krypa fram från den mossiga sten du gått i ide under de senaste 40 åren. Eller börja lyssna på bussen eller tåget på hur fok faktiskt snackar med varann. Du kan lära dig en hel del om hur man talar utan att det låter som en 50-talsnovell. Och om handlingen inte förs framåt på rätt sätt i dialogen utan att den blir onaturlig så tänk om. Stryk. Gör om. Gör rätt.
 4. Prova nya ansikten – Använd inte samma skådespelare i film ut och film in. Exemplen är många, men vem tröttnade inte på att se Helena Bergström i typ 50% av alla svenska filmer som gjordes mellan 1989 och 2001? Det kan inte vara så illa ställt att skådiseliten är så liten i Sverige. Colin Nutley, hallåå?
 5. Slösa inte bort kutlurpengar på skräp – Det finns filmer som jag inte fattar hur de kunde få bli till överhuvud taget. Två uppenbara exempel är ”Wellkåmm to Verona” och ”Livet i 8 bitar”. Som manusförfattare, låt någon kritiskt läsa igenom ditt manus och säga om det är värt att spelas in eller ej. Och det ska då inte vara din mamma eller sambo eller så utan någon som vågar säga att det du skrivit är skit, smörja, en fullkomlig waste of time. Du kommer att bespara Sverige en massa bortslösade skattepengar och göra mänskligheten en stor tjänst!
 6. Var trovärdig – Det finns många fler exempel på där det kan bli fel. Miljöerna t ex. ”Den bästa av mödrar” är i många delar inspelad på ett museum. Varför det? Det finns femtielva mer trovärdiga och tidstypiska miljöer för den aktuella epoken på 1940-talet än ett skånskt korsvirkeshus från början av 1800-talet. Är det för att vinna någon slags snuttighets poäng som man gör en sån sak? En annn sak är logiken i handlingen. Är karaktärerna, deras val och deras handligar trovärdiga? Är handlingen konsekvent? Hänger den ihop? Får saker som händer en förklaring eller ter de sig mest som slumpmässiga för tittaren? Allt har med trovärdigheten att göra och det är ofta svenska filmer faller på den. Exempelvis skulle filmen ”Om Sara” ha kunnat bli en fullpoängare i min bok om lite mer energi lagts på att göra handlingen och karaktärerna mer trovärdiga och konsekventa.

Det var några konkreta tips. Det finns mer att säga, men om dessa tips följs åtminståne delvis så har nog svensk film kommit en riktigt bra bit! Missförstå mig inte, det finns riktigt bra svensk film, det är bara det att det finns alldeles för mycket skräp. Kan det bli ändring på det nu? Man kan ju hoppas… 🙂

Några bra svenska filmer som inspiration? Här är ett par:

4 thoughts on “6 tips till svenska regissörer & manusförfattare – så här blir din film och ditt manus bättre!

 1. Jo, du har helt rätt! Därför tvekar vi att lägga tid och pengar på en film som Arn, trots att man lär ha bemödat sig om att få den tidstrogen, etc… Engelsmännen är helt suveräna i sådana fall! Såg den lilla franska filmen ”Broderier” igår och den kan inte ha haft en jättebudget precis, men resultatet blev strålande!

 2. Mycket tänkvärt… Jag känner igen en hel del av mina egna tankar kring film, speciellt i ditt ”Haja att tugget är viktigt (del 1)”. 🙂 Jag tycker att ”Den bästa av mödrar” är en väldigt vacker film (även om den är inspelad på museum) – men det är en sak som jag tycker förstör trovärdigheten och känslan – När filmen ju utspelar sig i Skåne, varför pratar ingen av de svenska skådespelarna skånska?? Visserligen är det ju lite väl mycket begärt av Klaus Härö att hålla reda på sånt, men… ja, ändå…

 3. hej 
  jag har skrivit ett film manus och jag behöver nån som kan lämna åsikter på min film och jag undrar hur kan man går till ett film bolag och lämna hans film.

Comments are closed.