Hotas jorden av ”Eta Carinae”?

Supernova explosionKlimathotet debateras ännu och är ett hett ämne just nu. En artikel i Time Magazine häromdagen fick mig dock att se saker i ett lite större perspektiv. Det är så lätt att glömma att vår stora planet bara är en pytteliten sårbar del av något oändligt mycket större. Vad händer om det där yttre universum plötsligt gör sig påmint en vacker dag?

Det är en tanke som är jobbig att tänka och en tanke som väcktes hos mig av artikeln ”The Greatest Show in Space” i Time. I stora drag går den ut på att man upptäckt en ny form av ”super-duper-nova” (dvs en gigantisk typ av stjärnexplosion) som är ungefär 100 gånger kraftigare än en vanlig supernova. Det finns jättestjärnor som är ca 150 gånger så massiva som vår sol, och när dessa supersjärnor dör skapas en helt ofattbart kraftig explosion (dvs den explosion Time kallar en ”super-duper-nova”) som är bland det mest spektakulära man kan bevittna i rymden som vi känner den. Detta har man sett då den jättelika supernovan SN 2006gy nyligen sågs explodera (explosionen skedde 240 miljoner ljusår bort så det tog sin lilla tid innan vi såg den).

Problemet är bara att det i vår egen Vintergata, dvs i vår egen närhet med rymdmått mätt, närmare bestämt 7 500 ljusår bort, finns just en sån här kollosal en stjärna kallad ”Eta Carinae”. Den har under de senaste 200 åren visat tecken på att vara instabil, på just ett sådant sätt som ”SN 2006gy” uppvissade innan den exploderade.

Visst, sannolikheten att vi drabbas av Eta Carinae’s dödliga gammastrålning är liten eftersom den skjuts ut i en viss snäv riktning, så vi kan ju hoppas att vi istället får se ett fyrverkeri som överträffar alla nyårsfiranden vi någonsin upplevt. Men o andra sidan finns det ju inget som säger att vi inte själva kommer att hinna ödelägga jorden innan Eta Cariane behagar kasta in handuken. Det kan ju dröja riktigt länge innan Eta Carinae exploderar. Men tanken är i alla fall hisnande!

Dags att gå och kolla på någon feel-good-film a la Hollywood! 🙂

PS. Även Metro tog upp nyheten, men inte på samma sätt som Time Magazine lade fram den. DS.

One thought on “Hotas jorden av ”Eta Carinae”?

  1. Usch, ibland stämmer talessättet att det man inte vet lider man inte av, jag är hellre lyckligt ovetande om såna domedagsteorier! Jag kan ju ändå inte påverka det!

Comments are closed.