Dagens varning: ”Gröna Lund”

GrönanGå inte dit.

Vi var där med familjen häromdagen och en mer stressad, oskön och obehaglig upplevelse får man leta efter.

Först är det en gigantisk kö för att köpa inträde (nummerlappar, men ändå). Sedan när du väl kommer i så är det så knökat med folk att min 2½-årige son Dewi blev förskrämd bara av den anledningen. Lägg därtill på ljudnivån var extrem eftersom de mitt på dan hade någon slags konsert som de dessutom spelade in för TV eller något.  Vinande berg-och-dalbanor (en fler än förrut) gjorde att det skrecks än här och än där och lade till än mer förskräckelse hos Dewi, som till slut inte ens vågade åka veteranbilarna eller de små brandbilarna han så länge hade pratat om att han velat åka.

Vi blev hungriga och jag tänkte att det kanske bara behövdes lite mat för att få Dewi på andra tankar. Men det var lättare sagt än gjort. De underdimensionerade korv/hamburgerkioskerna hade lång kö och när vi väl fick vår beställning hade obehaget bara ökat ännu mer.

Dewi försökte hålla modet uppe, men det märktes att han var mycket lättad när vi gick på båten tillbaka till Slussen, hutlösa 300 kr fattigare och med 6 stycken åkkuponger (dvs alla vi köpte vid entrén) outnyttjade. Är det Grönans nya strategi? Att skrämma bort småbarnsfamijerna så att omsättningen på folk öka? 🙁

Åk inte dit som sagt om du inte är lagd åt att plåga dina barn. Gröna Lund gör sig bäst på avstånd.

9 thoughts on “Dagens varning: ”Gröna Lund”

 1. Vad snackar du om… Jagh ar vart där med 2 av mina syrror ”en är 2 år den andra 4” Dom blir inte skrämda ?

 2. Sorry Emil, vårdat språk + inga personliga påhopp gäller på den här sajten. Jag tar mig friheten att moderera lite i ditt inlägg.

  Jag skrev om en faktisk upplevelse och hur det verkligen kändes att besöka grönan i mina och min sons ögon. Du kan väl inte mena att du anser att min son inte blev skämd bara för att någan annan jämnårig inte blev det. Oavsett kommer jag inte att gå tillbaka till grönan i första taget. Det var inte en lämlig plats att vara med en 2-åring samt en 4 veckor gammal bebis.

 3. Du får nog leta länge innan du hittar någon nöjespark där din 2-åring och 4-veckors kommer att trivas. Så utfärda inte varningar för Gröna Lund, prova att åka till Liseberg, Tivoli i Köpenhamn eller Disneyland i Paris så ska du se att Gröna Lund inte är värre än andra nöjesparker. Vänta tills dina barn blir några år äldre så ska du se att de kommer att stortrivas och vilja åka attraktionerna flera gånger.

  Jag anser att problemet inte var Gröna Lund, utan att du gick dit med alldeles för unga barn. En 2-åring kan jag visserligen förstå, men en 4-veckor??? Jag förstår verkligen inte hur någon kan ta med sig en bebis till en nöjespark. Den kan inte åka någon karusell och du måste alltid vakta den, vilket gör att din 2-åring måste åka karuseller ensam – vilket säkert var en stor anledning till varför han var rädd?

  Det finns en del 2-åringar som trivs, men många tycker att attraktionerna är läskiga. Men jag anser att man som föräldrer har ett ansvar att kolla upp vad en nöjespark har att erbjuda innan man besöker den och sedan avgöra om det är något för ens barn. Skulle du ta med ditt barn till en film som du inte vet handlingen om och sedan bli upprörd för att det var en skräckflm du köpte biljetter till?

  Långa köer då… ja, jag tycker även att folk borde förstå att vissa dagar (fredagar, lördagar, söndagar och helgdagar men framförallt dagar med strålande vackert väder) är välbesökta. Tänk efter lite före! Ska jag verkligen åka sådana dagar om jag inte trivs bland stora folkmassor och långa köer? Du kanske borde ha valt en molnig tisdag? Går du på bio utan att kolla upp hur många biljetter det finns kvar till föreställningen?

  Som sagt – åk till vilken annan nöjespark som helst så kommer Dewi säkert bli skrämd och ni kommer tampas med långa köer.

 4. Vad jag opponerar mig mot är att Gröna Lund kändes fullkomligt hysteriskt, underdimensionerat och allmänt kasst när jag var där, dvs inte bara för att min son reagerade negativt på besöket. Jag kan ju säga att min vistelse på Tivoli för ett tag sedan var många gånger trevligare än dito på Grönan.

  Vad kunde göra Grönan bättre undrar kanske du?
  Bättre kvalité på maten, mer yta generellt, mer målgruppsinriktad planering på var attraktionerna läggs (samla alla småbarnsgrejer i ett hörn t ex).

  Så nej, det är inte en fråga om att vilken nöjespark som helst hade gett samma negativa reaktion vare sig från mig eller min son, utan i mitt tycke är min kritik mot Grönan berättigad. Men du får naturligtvis tycka att jag har fel om du så vill… 🙂

 5. Så du tycker att Gröna Lund borde ha mer yta… VAR hade du tänkt dig att denna yta skulle finnas??? Det finns ju ingen mer yta!!! Jag kan hålla med om att Gröna Lund är alldeles för litet och underdimensionerat, men hur ska det kunna bli större? Det går liksom inte att bygga ut åt något håll. Det gränsar mot vattnet där båtar har rätt att köra, mot en gata där bussar går och mot en parkering som Stockholms Stad äger och vägrar släppa ifrån sig.

  Fullkomligt hysteriskt? Återigen säger jag: Åk dit en lugn dag… Då behöver man inte stå i kö till karusellerna och kökspersonalen har tid att förbereda bra mat…

 6. Hehe, ett sätt att få mer yta är att sålla bland attraktionerna. Tar du bort några stycken får du mer yta… 😉

  Det känns ju heller inte så lockande att åka till Grönan när det åskar, haglar och spöregnar t ex även om det borde vara en ”lugn dag” då… 😉

  För Grönans eget bästa tror jag att man borde ta tag i det där problemet…

 7. Varför ska alltid passa efter just dina behov? Det är inte bara småbarnsföräldrar som går på Gröna Lund utan tonårsgäng och företag som har firmafester.

  Jag kan tala om att en av de vanligaste synpunkterna man fick höra var att det fanns för FÅ karuseller! Och tänk lite, (du som tyckte att det var så lång kö till karusellerna) skulle man ta bort karuseller skulle det ju bli ännu längre kö till de andra karusellerna!

  Och herregud, jag menar ju absolut inte åska, hagel eller spöregn. Men det är stor skillnad på att åka dit en molnfri och varm dag och en mulen dag. De dagar det var strålande väder är det över 15 000 besöker, molniga dagar med kanske lite harmlöst duggregn då och då har Gröna Lund kanske 3 000 besökare. Stor skillnad! Definitivt kortare köer både till karuseller och restauranger.

  Sen skriver du ”För Grönans eget bästa…”. Du verkar tro att resten av befolkningen delar din uppfattning och att det måste gå jättedåligt för Grönan, vilket definitivt inte är fallet. Som jag skrev så är det mer än bara småbarnsfamiljer som besöker Gröna Lund. Det är svårt att kunna tillfredsställa alla kundernas behov!!! Småbarnsföräldrarna tycker att det är stressigt och inte så familjevänliga restauranger. Tonåringarna tycker att det är för få karuseller, spelautomater. De vill kunna handla i något snabbmatsstånd i stället för att sitta på restaurang. Företagen tycker att det är för mycket småbarn som springer i vägen för dem och för få uteserveringar där de kan dricka öl! Hur mycket ska man anpassa sig efter de olika kundgruppernas behov? Man kan ju inte bara anpassa sig efter barnfamiljen.

  Sen skriver du att man för ”Grönans bästa” bör ta tag i ”problemet”. Om det är någonting jag hoppas att du förstår så är det att det inte är något vidare störra problem, som du verkar tro. Överlag så är folk nöjda. Men kan inte göra ALLA nöjda men de flesta är faktiskt det!

 8. Man kan ju fundera över vilken/vilka målgrupper Grönan har. Varför ha attraktioner för småbarn (Findus och Pettssons hus + de små ”brandbilarna”) om man inte riktar sig till dem utan till tonåringar och företag?

  Nåväl, vi kan kanske enas om att för att trivas på Grönan bör man:

  – inte åka dit en dag då det är bra väder
  – skippa att ta med sig småbarn på under typ 7 år

  😉

 9. Grattis till tillökningen Marcos! Long time no see! Hoppas allt är bra. Jag gillar att gå till Grönan en sommardag per år. Men så har jag inga barn heller… 🙂

Comments are closed.