”De andras liv” med Ulrich Mühe och Sebastian Koch

De andras livFör ungefär 20 år sedan var Östtyskland totalt insnöat i det kalla kriget. Angiveri och avlyssning var förmodligen lika vanligt där som saltgurka och dopade kulstöterskor. Det är i den miljön denna film utspelar sig.

Stasiagenten Gerd Wiesler får i uppdrag att hårdbevaka den natoinellt kände manusförfattaren Georg och hans flickvän, som även hon är kändis (skådespelerska). Anledningen till bevakningen är att Georg har en mäktig rival inom politiken som han är omedveten om, och som gärna vill sätta dit Georg. I sitt sökande efter bevis för att Georg är en korrupt antikommunist finner Stasi-Gerd plötsligt att han håller på att förändras.

Det är inte för inte som den här filmen vann utmärkelsen Bästa utländska film i årets Oscarsgala. Den känns genuin, medryckande och lyckas så väl fånga den mentalitet som lär ha varit rådande i mitten av 80-talet.

Det enda jag retar mig på lite är att Martina Gedeck känns fel i rollen som Georgs flickvän. I mina ögon utstrålar hon inte den karisma som krävs för att göra rollen fullt trovärdig. I övrigt rekommenderar jag verkligen den här filmen.

Betyg: Betyg 4/5