Del 2: Varning för Jack&Jones och för presentkort

Här är fortsättningen på detta inlägg som jag skrev för snart två veckor sen.

Mitt presentkort som jag fått i julklapp för drygt två år sedan hade ”gått ut” som sagt. Hur kan ett presentkort gå ut undrar jag ju då? Vanliga pengar ”går ju inte ut”. Är det en affärsidé att sälja presentkort, och då särskilt med kort giltighet? För mig är det mer principen än pengarna (”bara” 300 kr) som är det viktiga, och då inte reglerna i sig utan rimligheten i det hela.

Idag fick jag så äntligen tag i butikschefen på Jack & Jones-butiken ifråga. Hon sa först att mitt presentkort gått ut och berättade vad som gäller enligt Konsumentköplagen (ett presentkort gäller i 10 år om inte annat anges). Det visste jag redan.

Jag frågade om hon tyckte det var en bra regel att ha presentkort som går ut efter bara ett år. Hon sa att det var de regler som gällde tills alldeles nyligen då de bytte till fem år. Jag frågade då vad som hänt med mina 300 kr. Gick de bara rakt in som vinst efter 12 månader? Jag fick inte något bra svar på det.

Jag frågade om de inte var rädda om sitt varumärke. Hon sa då att hon skulle kolla med sin chef om mitt fall men att hon trodde att det var för lång tid efter att kortet hade gått ut för att de skulle göra något. Jag menade då att om de inte ville ge mig en vara för 300 kr kunde de väl i alla fall skänka mina 300 kr till välgörenhet. Hon tyckte att hon skulle kolla med chefen först.

Jag lämnade mitt mobilnummer och satt sedan i ett möte när hon ringde tillbaka. Hon lämnade då  meddelandet på mitt mobilsvar att de efter snack med hennes chef inte kunde lösa in mitt presentkort.  Hon missade att svara på min välgörenhetsfråga, om de inte åtminstone kunde gå med på att skänka bort mina pengar. Jag försöker ringa henne igen… Jag kanske ska nämna att jag bloggar om hur det går för mig i den här frågan, det kanske gör någon skillnad? Fortsättning följer… 🙂

Faktum kvarstår alltså tills vidare: Köp inte presentkort! Köp inte på Jack & Jones heller för den delen. De verkar inte bry sig ett dyft om vad deras kunder tycker… Deras vinst är visst viktigare.

6 thoughts on “Del 2: Varning för Jack&Jones och för presentkort

 1. Tråkig historia för dig Marcos! Men lite roligare är att Jack and Jones nu har en Googleannons på din blogg..

 2. Det där med presentkort är verkligen skumt. Jag fick blomstercheckar för två år sedan och har inte hunnit hämta ut dem. Hur kan sådant ta slut, egentligen? Helskumt.

 3. konstigt, ett presentkort är ju som kontanter med skillnaden att man måste handla i deras butik. Varför 10års gränsen finns är väl mest för att det ska finnas en gräns samt att man ska kunna bokföra det också.

 4. fattar inte att de kom som en nyhet är väldigt vanligt nu för tiden att dom sätter datum på presentkort är så på tex stadium

 5. Jag driver presentkortmarknad.se. Här kan man sälja sina presentkort och få kontanter insatt direkt på sitt konto. Kan vara bra för att slippa hamna i såna här situationer när man fått ett presentkort i en butik där man inte hittar något intressant.

  Anser för övrigt att affärer inte bör begränsa tidsgränsen för presentkort från vad som sägs i konsumentlagen, men tyvärr är det ju upp till varje företag att bestämma utgångsdatum.

  Här kan ni läsa lite mer om presentkort i övrigt:
  http://presentkortmarknad.blogspot.com/2009/11/vanta-inte-for-lange.html

  Mvh//jesper

Comments are closed.