”En obekväm sanning” med Al Gore

En obekväm sanningDu blir inte glad av den här filmen. Ändå är det en film som du bara måste se.

Eller rättare sagt, alla borde tvingas att se den här filmen. Om inte annat så för att fatta att vi bokstavligt talat står inför världens mest tuffa utmaning någonsin. Klarar vi inte den kan våra barn och barnbarn hälsa hem.

Du har hört det förut. Du börjar tycka att det är lite tjatigt med allt snack om klimatförändringar och global uppvärming. Du vet ju att det inte finns några tydliga, entydiga bevis för att det har med koldioxid att göra. Den senaste tidens varma somrar och relativt snöfattiga vintrar är ju bara en slump eller hur? Och var det inte djävligt kallt och snöigt förra vintern? Och vad spelar det för roll vad som händer här i Sverige, Skandianvien eller ens i Europa? Det är hela värden det gäller.

Jag lovar att efter 90 minuter med Al Gore som magister så kommer du att ha en radikalt förändrad syn på läget. Du kommer att önska att du sprang och köpte lågenergilampor och valde att ta bussen eller T-banan till jobbet redan för tio år sedan. Du kommer t o m önska att du röstat på Miljöpartiet hur befängt det än låter.

Al Gore är ruggigt övertygande i sin retorik och argumentation när han tar oss på en exposé jorden runt och visar oss en rad aktuella och svårbestridliga bevis på att vårt lilla klot stadigt håller på att förändras. Motargumenten smulas effektivt sönder i takt med att värmerekord, orkaner, översvämingar och försvinnande glaciärer och smältande polarisar får agera medaktörer i Gores animerade OH-presentation. En animerad isbjörn drunknar i ett isfritt hav för att åskådliggöra ett av koldioxidexplosionens tidiga offer.

Jag bryr mig ärligt talat inte så himla mycket om isbjörnar eller polarisar. Men när Al Gore visar på att konsekvensen av att isarna försvinner (och att själva förloppet dessutom riskerar att accelerera) kommer att få katastrofala konsekvenser för oss som lever på den här planeten, ja då har han definitivt vunnit över mig på sin sida.

Jag kommer inte att sova gott efter den här filmen. Men Al visar i alla fall på konkreta handlingar som kan ta oss ur den här mardrömen. Men då krävs att vi alla drar åt samma håll. Ännu ett skäl till att du ska se filmen.

Betyg: Betyg 5/5

3 thoughts on “”En obekväm sanning” med Al Gore

  1. Den här filmen förändrade mitt liv. Jag köper ALLTID ekologiskt mat nuförtiden. Förut fattade jag inte poängen med det, men nu gör jag! Dessutom ska jag enbart köpa lågenergilampor i framtiden. Och göra allt annat som är bra för miljön. Jag hade inte förstått vad ”klimatförändringar” riktigt innebar tidigare, men de förklarade det väldigt enkelt och bra i filmen. Och med enkelt menar jag enkelt: med tecknad film, så att till och med småbarn förstår.

  2. Jag var i Italien förra veckan och åkte skidor. En dag gjorde vi sällskap med en äldre bergsguide som bott i den lilla byn i hela sitt liv. Han berättade om att för bara tio år sedan gick toppliftarna året runt. Nu var de till och med stängda i februari. Orsaken var inte lite snö, utan att de glaciärer som tidigare täckt topparna nu var helt borta. Bevis nog för mig.

  3. Som sagt, spread the word!
    Och på tal om mat, kanske är det så att vi kommer att tvingas äta allt mindre kött eftersom just köttproduktionen (kanske inte kyckling dock??) gör att mer skog skövlas för att ge plats åt betesmarker. Den skog som annars hade agerat som en omvänd lunga och omvandlat koldioxid till syre och därmed minskat CO2 mängden i atmosfären… Istället går det ett gäng kor och andas in syre och andas ut CO2. Jag läste något i den stilen i alla fall… Rätta mig gärna om jag har fel, men detta tar dock inte Al upp…

Comments are closed.