”Fruset land” (Paha Maa) med Jasper Pääkonen och Mikko Leppilampi

Fruset land (Paha Maa)Det här är finsk ångest.

Tung beckmörk tragik som är som ett finskt svart hål på filmhimmeln. ”Fruset land” (eller Paha Maa som den heter på finska) släpper inte ifrån sig någon gnutta hopp eller glädje.

Men ändå är den bra på något sätt, även om man avskyr flera av karaktärerna eftersom de känns så urbota dumma i vissa fall. Det kan liksom bara gå käpprätt åt helvete.

Storyn utgår från Tolstoys tema om att människor medvetet eller omedvetet ofta överför sin olycka på andra människor. Oturen/olyckan sprider sig som ett luftburet virus från person till person. Vi får möta den populäre språkläraren som får kicken för att hans ämne dras in på grund av brist på resurser. Han börjar supa och så är karusellen igång. Lärarens son står näst på tur, därefter hans vänner samt en pantbanksanställd etc…

Det här är så långt från en brittisk eller Hollywoodesque feel-good-film du kan komma. Detta är urtypen av en feel-bad-film, och parallellerna till filmen ”Requiem for a Dream” är flera.

Det här är inte någon film du ser en fredagkväll för att kicka igång en trevlig helg. 

Betyg: Betyg 4/5 (svag sådan, men ändå bättre än de flesta svenska filmer som görs)

Trailern till fimlen ser du här:

 PS. det har varit lite mycket nu på både jobbet och privat, men nu känns det som om jag kommit ikapp och kan börja blogga igen efter ett uppehåll på 10 dagar! DS.