”Führerns elit” med Max Riemelt och Tom Schilling

Furherns elitTänk att för bara 65 år sedan var Europa ett blodigt slagfält. Tänk att när min egen pappa föddes var Tyskland ett land med storhetsvansinne, ett land på erövringsstråt och ett land med galna utrensingsvisioner som ledde till Europas i särklass mest tragiska händelse under förra århundradet. Jag har sett mängder av filmer som gestaltar den tragedi som judar och andra utpekade grupper fick utstå från nazisterna, men inga filmer som visar hur det kan ha varit att växa upp och plockas ut för att bli elitsoldat i den tyska armén. Tills nu.

Här är det boxaren Friedrich som upptäcks och övertygas att öka sina chanser att ”göra karriär” genom att gå med i en Napola, en strikt elitskola som utbildar unga tyskar till att bli soldater. Och han får successivt anledning att ifrågasätta sitt val…

Filmen kan beskrivas väl som en riktigt mörk korsning av ”Döda poeters sällskap” och ”Ondskan”. Max Riemelt, som spelar Friedrich, påminner t o m på något sätt om Andreas Wilson.

Filmen är vackert filmad, om man nu kan kalla denna mardröm vacker. Men det som slår mig mest när jag ser filmen är just hur dessa ungdomar, som i tidigare filmer jag sett alltid framställts som ”bad guys”, framträder i en betydligt mer nyanserad dager. Vilket helvete det måste ha varit även för dem att behöva genomlida dessa skolor med sin alldeles speciella pedagogiska agenda. Jag påminns återigen om hur lyckligt lottad jag är som sluppit växa upp i andra världskrigets inferno.

Se den här filmen!

Betyg: Betyg 4/5 (en stark sådan)