”Inte här för att bli älskad” med Patrick Chesnais och Anne Consigny

Inte här för att bli älskadJean-Claude jobbar som utmätningsman. Han är 50 år, fårad, gråhårig och halvkal på huvudet. Hur sexigt låter inte det? 😉

Han lever ensam och spenderar en stund varje helg hos sin åldrige surkål till far, vars specialitet är att göra sig ovän med alla. Jean-Claudes hälsa är vacklande och hans doktor uppmanar honom att börja motionera. Han får då idén att gå en tangokurs på stället mitt emot hans kontor. Ett beslut som kommer att ruska om hans inrutade liv rejält.

Jag gillar det här. Det är lågmäld komik på hög nivå blandad med subtil tragik. Jag kommer osökt att tänka på filmen ”Lost in Translation”. Här är inte kommunikationsproblemen kopplade till kulturella skillnader utan helt till känslomässiga spärrar av olika slag. Fadern som inte kan förmå sig att tala om hur mycket han egentligen älskar och beundrar sin son. Sonen som inte lyckas berätta för sin far att han inte vill jobba som utmätningsman utan vill bli florist eller något i den stilen. Och den förlovade kvinnan som inför sitt förestående giftermål inte kan konfrontera sin partner om de relationsproblem hon upplever att hon och hennes tilltänkta man lider av. Bara för att ge några exempel.

Någon skulle kanske se den här filmen och tycka att inget händer, men då ser de inte alla de detaljer som för historien framåt. Ett trevande leende, en blick, en suck. Alla säger de så mycket om man bara kalibererar sig på filmens uttryck och inser att handingen utspelar sig i karaktärernas känslor.

Och inte somnar. Vilket det inte är någon risk att jag gör med den här laddade men subtila handlingen. Jag sitter och småler och skrattar till högt om vartannant. Även om jag inte skulle säga att detta är en komedi finns det så många komiska inslag.

Gillade du inte ”Lost in Translation” subtila stil kommer du nog inte att gilla ”Inte här för att bli älskad” (en sjukt bra ”in your face-attityd-titel” förresten!). Men jag kan inte annat än att höja den till skyarna. 🙂

Betyg: Betyg 5/5

Här hittar du trailern (otextad):