”Miami Vice” med Colin Farrell och Jamie Foxx

Miami ViceFörutsättningarna är ju så goda. En film på den här gamla klassikern till TV-serie har ju alla chanser att bli riktigt bra om bara rätt hantverk görs och storyn anpassas till nutid på ett bra sätt. Men tyvärr håller det inte denna gång.

Colin Farerells frisyr är bland det första jag stör mig på. En blandning av klassisk osnygg hockeyfrilla kombinerad med Chuck Norris-mustach. Blir det snyggt och bra? Nej.

På tal om frisyrer är väl inte Jamie Foxx frilla så snygg heller, med sin kantiga rakning, men den slår inte Colins frisyr som störningsmoment.

Musiken var ett mycket viktigt inslag i originalet, men den här uppdateringen når inte i närheten av den nerviga medryckande musik som förgyllde TV-serien. Och var är alla snygga kläder?

Men det som kanske stör mig mest är det inkonsekventa fotot. Än är det realistiskt dokumnetärlikt, än är det lite klassiskt filmsoftat. Och det blir som mest uppenbart att det inte funkar i en av upplösningsscenerna mot slutet när skott avlossas och kulor viner (här används då ”dokusåparealism”-foto/ljud). Men var är tyngden i den här vikitga actionscenen? Var är tyngden i skotten? Det känns mer som ett genrep inför den riktiga tagningen av scenen än den riktiga scenen. Det känns amatörmässigt. En del kritiker har hyllat just detta grepp. För mig är det istället ett stort avbräck.

Nej, vill du se en bra actionfilm, se om ”Heat” med Al Pacino och Val Kilmer istället. Det är samma regisör (Michael Mann) som står bakom bägge filmer lustigt nog. Där snackar vi riktig tygnd i ljud och bild.

Betyg: Betyg 2/5