”Pans labyrint” med Maribel Verdú och Ivana Baquero

Pans labyrintDet här var ju bra mycket ruggigare och våldsammare än jag väntat mig. Jag trodde att jag skulle få se en klassisk fantasyfilm av något slag. Istället fick jag se en Bröderna Grimm-saga korsad med Alice i Underlandet och en tortyrfilm a la ”Saw” eller något i den stilen. Men den här är riktigt bra trots allt!

Den unga flickan Ofelia lever i skuggan av andra världskriget, i Spanien närmare bestämt. Hennes mor väntar dessutom barn med hennes styvfar som är totalt hjärtlös och utstuderat grym. Ofelias situation är så obehaglig att det inte är konstigt att hon flyr in i en fantasivärld då och då, en värld som hon väver ihop med verkligheten på ett synnerligen skickligt sätt.

Det här är ingen film för känsliga personer, och är man gravid ska man nog tänka två gånger innan man ser filmen. Men det är mycket välgjort, välspelat, trovärdigt, och framförallt imponerar den skickligt sammansatta historien och de fantasifulla väsen Ofelia skapar i sin fantasi.

Pans Labyrint var nominerad till Bästa utländska film, vilket inte alls känns långsökt, men den fick se sig omsprungen av den tyska filmen ”De andras liv”. Det var nog jämnt skägg där om du frågar mig. 🙂

Betyg: Betyg 4/5