”Shooting Dogs” med John Hurt och Hugh Dancy

ShootingDet här är en jobbig (men viktig) film att se. Man vet liksom hur det ska gå, och det kan ju inte gå annat än käpprätt åt helvete. Historien om hur det gick i Rwanda är ju redan skriven och det finns inte mycket att göra för att ändra på den nu. 800 000 människor fick sätta livet till på 100 dagar under 1994. Fruktansvärt facit.

Nu vet man ju inte hur det kommer att gå för just de människor som skildras här, men man vet ju liksom att det här inte kommer att bli en Hollywood-happy-ending-film. Jag har ju redan sett filmen ”Hotel Rwanda” som är förvillande lik i många avseenden, så jag visste ungefär vad jag kunde vänta mig. Shooting Dogs bygger på en sann händelse, om när tusentals Tutsis tar sin tillflykt till en skola för att undvika att bli massakrerade av sina tidigare grannar, som är Hutus.

Shooting1Det som känns jobbigast med att se ”Shooting Dogs” är hur vi kunde låta en sån här tragedi ske i ”modern tid”. Fast FN fanns på plats så var de fullkomligt uddlösa och onödiga, med inställningen att de inte kunde göra något, de kunde bara titta på när slakten på män, kvinnor och barn skedde mitt framför deras gevärspipor.

Och hur det internationella samfundet vägrade erkänna det som hände som ett folkmord, man såg det bara som ”isolerade folmmordsincidenter” och behövde därför inte ingripa, tills nästan en miljon människor hade dött i den här hemska utrensningen. Vidrigt.

Återigen ser vi exempel på människans ofattbara grymhet. När ska vi lära oss??

Betyg: Betyg 4/5