”Snabba cash” av Jens Lapidus

Snabba cashDet är länge sen jag läste en så oroande och omvälvande bok som ”Snabba cash”. Omvälvande för att boken har förändrat mitt sätt att se på det svenska samhället. Och oroande för att den gjort att jag blivit mycket mer vaksam på saker jag var helt eller delvis omedveten om tidigare.

Kalla mig naiv eller godtrogen, men jag tror nog gott om de flesta i min omgivning. Verkligheten i Snabba cash är en annan. Men trovärdigheten i boken känns så hög att jag sväljer den med hull och hår. Bokens verklighet blir min verklighet och plötsligt anar jag oråd i situationer jag inte skulle lyft på ögonbrynen åt tidigare. Det krävs en bra bok för att ruska om mig så.

Snabba cash handlar om tre huvudkaraktärer i Stockholms ”undre värld” som var och en kämpar för sina mål och sin överlevnad. Och det är välskrivet i den meningen att spårket känns autentiskt för varje karaktär, storyn känns trovärdig och fullt möjlig och tempot i boken är högt. Det är svårt att lägga ner den någon längre tid. Meningarna är korta och ofta ofullständiga, som tankegångar som vävs samman till en helhet.

Läs inte den här boken om du vill leva i en naivt rosaskimrande utopi utan att behöva fundera över om den där brandsläckar- eller dammsugarförsäljaren egentligen kommer för att reka om ditt hem är värt att bryta sig in i under din semesterresa. Eller om grannen bredvid dig på Casinot är en sån som sysslar med pengatvätt. Eller om hantverkaren du anlitar och lämnar ut nycklarna till tar en kopia för senare bruk…

För en sak är säker, när du väl läst Snabba cash kommer din vardag att vara förändrad.  Och det är väl ett bra betyg på en bok, på gott och ont?

Betyg:  Betyg 5/5

3 thoughts on “”Snabba cash” av Jens Lapidus

  1. Har länge tänkt att jag skulle vilja läsa Snabba Cash; såg den i bokhandeln häromdan nu senast. Och här får den ju bra kritik, även om jag själv som endast hört om boken tyckt att storyn känns lite recycled. Låter ju dock spännande tycker jag!

    /Jocke

  2. Jag har precis lyssnat klart på boken och den är som sagt hur sjukt jävlkt bra som helts ursäkta ordet men den e perfekt för att öka spänningen i vardagen. Men! finns juh alltid den slutar lite tvärt och man får inte veta saker som man gärna velat jag skulle gärna se fram emot en uppföljare kommer stå vid portarna och vänta i sådana fall… men i alla fall sjukt läsvärd och bra bok rekomenderas stark 5/5 // Victor

  3. hejsan, undrar bara hur mycket i boken som är riktigt. tänkte på alla "maffier" mm, är det så d fungerar i sthlms undrevärld och namnen du angett e alla fejk eller är det blandat, och domaren martin e han du i boken eller vad man ska säga, är det du själv som ger dig en karaktär som liknar din?
    och missförstå mig inte nu, gillar din bok skarmt o hoppas på en uppförljare av något slag men ett tips var lite små slarv stav fel, är bara 16 så gör sånna ja me:P men bara ett tips för äldre läsare kan tycka det är jobbigt att läsa ha d.

Comments are closed.