”The Castle” (1997) – Komedi med Michael Caton och Eric Bana

The CastleDöm inte filmen efter omslaget! Det här ser ut att vara en grymt tråkig film från senare delen av 80-talet.  Tråkig? Inte alls, det här måste vara en av de roligaste filmerna jag sett i år, tillsammans med ”Kenny the Movie” som jag skrev om häromdan.

Familjen Kerrigan är en lycklig familj. De bor i ett närmast organiskt expanderande (tack vare pappa Darryls idoga men totalt smaklösa händighet) ruckel till hus som ligger alldeles ”vägg i vägg” med flygplatsen (”praktiskt om de någonsin får för sig att ta sig ut o flyga”). Allt är frid och fröjd och ”gråskimmrande” lycka tills det knackar på dörren en dag. Plötsligt står familjen med ett exproprieringsmeddelande som säger att deras hem, deras ”borg”,  ska rivas för att ge plats åt flygplatsens expansion.

Jag har visserligen bott i Australien i ett år och kanske har en särskild relation till den kultur som det skämtas friskt om, men alla som gillar intelligent humor och skruvade filmer/serier i stil med ”Fargo” eller ”The Office” eller liknande måste bara se den här fullkomligt geniala filmen!

Problemet i sammanhanget är hur du ska få tag i den. Mig veterligen har den inte getts ut i Sverige. Men här kan du läsa om den på IMDB. Och längre ner har jag länkat in ett par youtube-klipp som visar första 10 min drygt av filmen. Gillar du inte filmens humor och ton, skippa att se den. Annars se till att få tag i fimen snarast! tipsa gärna om var den finns i kommentarerna! 😀

Betyg: Betyg 5/5

Här är klippen från YouTube, del 1 och 2:

Och så ett par odödliga citat från filmen:

Dale: ”Dad reckons fishing is 10% brains and 95% muscle, the rest is just good luck.”

—-

Farouk: ”He say plane fly overhead, drop value. I no care. In Beirut, plane fly over head, drop bomb. I like these planes better.”

—-

Darryl: [pekar på verandan] ”See that lace up there?”
Värderingsman: ”Yeah?”
Darryl: ”Fake. Plastic. Gives the place a Victoriana feel. Chimney? Fake too.”
Värderingsman: ”Why’s it there?”
Darryl: ”Charm. Adds a bit of charm.”