”The Squid and the Whale” med Jeff Daniels

SquidDet här är ett skillsmässodrama jag retar mig på direkt. Jag retar mig på karaktärerna och deras uppenbara personlighetsrelaterade fel. Jag retar mig på denna familj som lever på 2000-talet men som i bästa fall bara hunnit annama 80-talsteknik med trådlösa telefoner, TV-apparater, ett gammalt bilskrälle och mekaniska skrivmaskiner vi skulle skratta gott åt idag. Retrocoolt?
Knappast, bara ren dumhet. (se dock kommentarer nedan)

Jag retar mig på den manipulativa pappan som mer eller mindre (oftast mindre) taktfult och diskret försöker föra över sina värderingar på sina söner. Jag retar mig på sonen som ljuger, som tror han är något och som dumpar sin genomtrevliga tjej just för att han tror att han är värd någon bättre. Det är han inte.

Jag klarar inte av att tycka att den här filmen är särskilt bra annat än som ett hantverk. Återigen hade jag höga förväntningar (jag hade läst mer än en positiv recension) och återigen kom de på fall. Jag gillar ofta ”smala” filmer, men det här är inte en av dem.

Betyg: Betyg 2/5

Köp filmen på Ginza.se

2 thoughts on “”The Squid and the Whale” med Jeff Daniels

  1. Filmen utspelar sig ju på 80-talet. Det är en självbiografi baserad på regissörens egen barndom, han växte upp i Brooklyn under detta ljuva årtionde. Jag tyckte den var nästan klockren, speciellt Jeff Daniels gör en solid insats som den helt oresonliga pappan. Dysfunktionell är bara förnamnet. Ja fy fan vad folk messar upp sina barn alltså. Det är nästan konstigt att världen inte ser ännu värre ut än vad den gör.

  2. Hahaha! Vad lustigt, jag som trodde att filmen utspelar sig i nutid (såg flera nutidsexempel i filmen, t ex nya bilar). 😉

    Men nu när jag läser om den så ser jag ju att filmen, som du säger, ska utspela sig under 80-talet… Där ser man! 😀
    Detta faktum ger ju dock inte filmen något bättre betyg i mina ögon. Kolla bara IMDB för att se vilken lång lista av missar man gjort med ”tidsepoken” i filmen… 😉
    Jag tror det är lätt att man därför tolkar fel, precis som jag gjorde, och ser det som en egenskap hos familjen, dvs att de ska vara en sån där retrocool Allan-ballan familj… 🙂

Comments are closed.