”The Stranger Inside” (2007) med Judie Foster och Naveen Andrews

Filmen heter egentligen ”The Brave One”, men har av någon anledning fått en annan titel på engelska i Sverige. Varför kan man ju undra… Men, till filmen istället.

Vi möter Erica Bain, en småpoetisk och kvasidjup radiopratare (vars popularitet knappast känns trovärdig med tanke på hennes insatser i filmen, men men…), som råkar illa ut på en kvällspromenad genom Central Park i New York. Än värre går det för hennes pojkvän, spelad av Naveen som vi känner igen från Lost. Han biter i dammet när paret attackeras av ett brutalt gäng rånare/ligister och han försöker försvara Erica. Erica klarar sig men är rejält skadad. Men de fysiska skadorna är ingenting mot det psykiska trauma som drabbar Erica.

Händelsen gör att hon knappt vågar lämna sin lägenhet, än mindre ta sig till jobbet, men hon övervinner rädslan och rätt vad det är så är Erica indragen i händelser som leder henne allt närmare en plan att hämnas de som berövade henne sitt livs kärlek. Och hämnd och rädsla blir filmens naturliga teman, tillsammans med frågan om hur mycket en människa förändras av en serie traumatiska händelser.

Filmtekniskt är det välgjort, t ex sekvensen som visar Ericas kvarhängande rädsla efter attacken. Men jag gillar inte Jodie Foster i rollen som Erica, någon annan hade helt klart passat bättre i den rollen. Jodie är dock ingen dålig skådis så hon lyckas ändå hyfsat med att bära upp filmen. ”The Stranger Inside” duger som en thriller en kväll men är inget mästerverk. Vill du se en film om folk som råkar illa ut och om strävan efter någon slags upprättelse skulle jag nog snarare rekommendera t ex filmen ”North Country” med Charlize Theron i huvudrollen.

Betyg:  Betyg 3/5