Välgörenhet, bluff eller bara en ny form av utlåning?

EdohJag har tipsat om Kiva förut. Det är en organisation som hjälper entreprenörer i tredje världen att få finansiärer för affärsprojekt de vill realisera genom så kallade mikrolån.

Idag fick jag ett mail om att Pelina som jag lånat ut 25 dollar till nu har lyckats betala tillbaka knappt10 % av sitt totala belopp.


Jag var idag inte sämre än att jag lånade ut ytterligare 25 dollar till Edoh i Togo, en 36 årig kvinna med 3 barn som vill låna pengar till att utöka och effektivisera sitt sockerrörsjordbruk med bättre utrustning.

Hoppas det går bra även för Edoh! 🙂

Vill du också låna ut lite pengar till behövande? Kolla in www.kiva.org

En kollega till mig var dock skeptisk när han läste om Kiva, men jag tror på dem och att de birar till nytta för behövande i tredje världen. Är jag naiv? Inte vet jag, men det känns i alla fall bra att hjälpa till. Jag är ju inte troende på något sätt, så detta känns som ett bra sätt att göra en liten god gärning eftersom jag inte får några garantier för att jag får tillbaka mina penger. 🙂

Vad tror du?

One thought on “Välgörenhet, bluff eller bara en ny form av utlåning?

  1. Jag tror stenhårt på kiva. Det känns ju klart bättre att låna ut några dollar för att hjälpa folk att få igång en självförsörjande verksamhet än att ge till vanlig välgörenhet där pengarna bara ger mat för dagen och bara hjälper till på kort sikt. Skulle man dessutom få pengarna tillbaka kan man ju låna ut dom igen och igen!

Comments are closed.