Filmen ”300” av Zack Snyder med Gerard Butler m fl

Filmen 300Det var faktiskt en hel vecka sedan jag såg ”300” och jag har på något sätt behövt lite tid att smälta filmen. Inte för att den innehåller något större djup eller så, utan för att fundera kring vad jag skulle skriva om den.

Filmens handling har jag skrivit om tidigare. Året är 480 f kr. Kungen av Sparta samlar sin armé på 300 krigare vid det smala passet vid Thermopylae mot Persernas kung Xerxes, för att hålla denne stången så att övriga grekiska arméer hinner samla ihop sig till försvar. Xerxes förfogar över mångfaldigt fler man, ca 250 000 krigare och uppdraget är ett uppenbart “mission impossible”.


300 är en exposé i stiliserat våld där kroppsdelar huggs av och blodet skvätter på ett sätt som är uppenbart tillrättalagt. Visuellt påminner uttrycket om gamla bibliska gamla testamentes-kopparsticksillustrationer med den brun/gråtonade ytan, solen som strilar ner genom dramatiska molnformationer i skyn och valet av motiv med våldsamma händelser och kroppar strödda i mängder över marken. Musiken som ackompanjerar är bombastisk som sig bör.

Storymässigt har vi att göra med en ganska enkel historia, utan nämnvärt djup. Det är mycket macho, som sig bör i ett spartanskt samhälle. Men på det visuella planet är filmen desto bättre. Bildkompositioner, visuella effekter etc är imponerande. Ofta är det fråga om uppenbara överdrifter, som gestaltningen av Xerxes som snarast kan ses som en ”drag-queen-from-hell”, likaså flera av de andra karaktärer som förekommer.

Man märker tydligt att detta är en seriebok överförd till film. Betoningen ligger inte på realism eller historisk korrekthet utan på action och yta. Ibland blir det till och med lite väl mycket action, så till den milda grad att man börjar skruva lite på sig för att det inte känns som om det händer något, paradoxalt nog.

Filmen har fått kritik för att vara ett exempel på krigspropaganda. Men om man tar åt sig av den här överdrivna retoriken som t o m innehåller fantasyinslag om ett krig som stod för 2500 år sedan, då får man vara väldigt känslig av sig. Men kanske att en del mindre begåvade individer på båda sidor av konflikten uppfattar filmen som just ett vedträ på konfiktelden. Det är synd om dem. Men de kommer snart att hitta nya saker att egga upp sig över, om det så är teckningar, musik eller andra filmer. Det behövs inte mycket till gnista för att få en krutdurk att explodera.

Så hur summerar jag betyget på filmen? En 4:a till ytan och en 2:a till djupet. Det blir en 3:a det. 🙂

Betyg: Betyg 3/5