”Google kopplar greppet om nätet”

GoogleDet här är en krönika jag skrev till Dagens PS i höstas. Jag tänkte att den kunde kanske platsa på min blogg även om det är ett halvår sedan den publicerades. Håll tillgodo och kommentera eller rösta gärna:

”Google vill ta över världen. Jag kan inte tolka det på annat sätt, efter att Google i förra veckan köpte videotjänsten YouTube för ofattbara 12 miljarder kronor. Som om Google inte var stora nog redan. Snart följer Google varje steg du tar och bestämmer vad du ska läsa och inte.

Google är den klart dominerande sökmotorn på marknaden. De omsatte dryga 6 miljarder dollar under 2005 och har nu en global marknadsandel på 62,4 % av alla sökningar enligt WebSideStory. Google ligger redan på plats 24 på Interbrands lista över världens mest kända varumärken, före t ex Sony, Ford och IKEA. Att ”googla” har blivit ett vedertaget begrepp som snart lär dyka upp i SAOL.

Det låter kanske inte så farligt. En sökmotor hit eller dit kan väl inte spela någon roll tänker du. Men när jag funderar över följderna är det lätt att jag blir smått oroad. Google är redan vårt främsta filter för hur vi tolkar det stora vida nätet. Och i förlängningen kan Google bli en avgörande maktfaktor med högst verkliga konsekvenser.

En Google utan filter?
Det är lätt att tro att Google, som anses vara den bästa sökmotorn, är objektivt i alla lägen och ger oss de mest relevanta sökträffarna. Men Google har t ex i Kina gått med på att censurera sökningar som anses känsliga, för att inte själva censureras och stängas ute av de kinesiska myndigheterna. En sökning på Taiwan, Tibet eller Falun Gong på kinesiska Google ger i bästa fall censurerade och tillrättalagda träffar. Alla vill ju tjäna pengar på massmarknaden och Google vill inte vara utan miljarder kinesiska annonsklick.

När Google nyser håller nätet andan
Genom en så trivial sak som att välja vem som listas först i sina sökresultat kan Google utöva stor makt redan idag. Företag som är intresserade av att synas på nätet (vem vill inte det?) lägger ut miljontals kronor för att bli listade på Google. De pumpar därför in pengar till Google på köpta ”sponsrade länkar”. Marknaden för sponsrade länkar uppgick under 2005 enligt Affärsvärlden till 146 miljoner kronor, bara i Sverige. Och marknaden växer med över 200 % per år. Google själva räknar med att man i Sverige kommer att dra in 400 miljoner kronor på annonsintäkter i år.

Till det ska läggas alla de resurser som företag världen över lägger på att optimera sina webbplatser för Google, för att deras webbplatser ska listas högt även på ”obetald” plats. Gör man fel när man presenterar sitt innehåll på webbplatsen kan man straffas av Google och tappa värdefull ranking. Få vet exakt vilka faktorer som samverkar för att ge en hög ranking hos Google. Man kan skämtsamt säga att ”När Google nyser så håller nätet andan”. Men det är blodigt allvar för många företag. Google kan nämligen halvera många nätföretags intäkter i en handvändning! En smärre justering av sökrankingen och flera bolag riskerar att gå i putten. Kan det gå så långt att företag inte vågar skriva vad som helst om Google för att de är rädda att halka ned på deras ranking? Man kan ju undra om konkurrenslagstiftningen kommer att hinna ikapp Google.

1984 någon?
Google’s censur i Kina och den oroväckande dominansen på sökområdet, har gjort att många olika aktörer av olika skäl uppmanat till bojkott av Googles sökmotor och annonssystem, exempelvis organisationen Sveriges Annonsörer.

Ytterligare en orsak till bojkott har förts fram, nämligen den oerhörda informationskälla som Google sitter på. Alla de miljontals sökningar som görs varje dag, de mail som skickas via Googles Gmail, och snart även de filmer som tittas på via YouTube, är bara en bråkdel av all den information som Google förfogar över. Det kan tyckas smått nojigt, men finns det skäl att oroa sig i takt med att Google tar över på område efter område?”

2 thoughts on “”Google kopplar greppet om nätet”

  1. Det ska erkännas att jag letat alternativ till Google men ännu inte lyckats hitta några riktigt bra sökmotorer. Visst har jag börjat använda fler specialiserade sökmotorer som t ex Technorati för bloggsökningar, men Google härskar ännu som helhetslösning. Tipsa mig gärna om alternativen! 🙂

    Och som ”affiliate-program” är ju Google så enkelt att komma igång med att det är löjligt. Men kan kanske Yahoo’s motsvarighet som sägs vara på gång vara ett alternativ? Eller finns det flera?

  2. Jag är också orolig för den enorma koll på allt vi gör på nätet som Google – och flera andra också, har.

Comments are closed.