”I sanningens spår” med Matthew Macfadyen och Miranda Otto

I sanningens spårOjojoj. Det här är ruggigt bra.

En tightare och mer välberättad story i filmformat får man leta efter. Men att det ska ta en film så lång tid att ta sig upp till våra breddgrader från Nya Zeeland är helt otroligt. ”In My Fathers Den”, som filmen heter på engelska, spelades in redan 2004 och toppade biolistorna i landet i hela 19 veckor! Men jag hade ändå inte hört talas om den alls innan jag såg den i videoaffären häromdagen.

Handlingen kretsar kring den kände krigsfotografen Paul, som återvänder till sin hemby efter många år, för att vara med på sin fars begravning. Väl där konfronteras han på olika sätt med sin bror, sin ungdomskärlek och sitt förflutna. Han blir nära vän med tonårstjejen Celia, en vänskap som inte uppskattas av alla. När Celia en dag försvinner tvingas Paul försvara sig mot de misstankar som direkt riktas mot honom.

Filmen är oerhört välspelad, även om den inte bjuder på några ”stora” namn i huvudrollerna. Om du är Jane Austen-fanatiker kanske du lagt namnet Matthew Macfadyen på minnet, sedan han spelade en butter Mr Darcy i ”Stolthet och fördom” mot Keira Knightley. Där gjorde han dock inget större intryck på mig, han gick mest omkring och såg plågad och allmänt missförstådd ut. Men här äger han dock filmen, tillsammans med sina medspelare. En av dessa, i en biroll, är Miranda Otto som du med all säkerhet känner igen som Eowyn från Sagan om Ringen-filmerna.

Om du gillar att bli överraskad är detta en perfekt film för dig. Jag garanterar att du kommer att tro att du listat ut vad som kommer att händaflera gånger, bara för att upptäcka att du hade fel. Sånt gillar jag när det är smart gjort och allt hänger ihop. Här har du ett fängslande drama och en spännande mordgåta i ett. Gå och hyr den nu! 🙂

Betyg: Betyg 5/5

2 thoughts on “”I sanningens spår” med Matthew Macfadyen och Miranda Otto

  1. Jag håller helt med ovanstående kommentar – till alla delar utom vad gäller McFayden. Att han inte skulle vara ett ”stort” namn kanske stämmer hos oss. I UK är han bland de största klassiska teaterskådespelarna och agentserien för TV (vad den nu heter) är ju känd öven här
    Betyg 5/5 absolut.
    Hyr eller köp den genast.

Comments are closed.