”Kiss Kiss Bang Bang” med Val Kilmer & Robert Downey Jr

Kiss Kiss Bang Bang [2005] Hur kunde jag missa denna hysteriskt roliga film noir-komedi ända tills nu?Jag tror att ett skäl är att jag på något mystiskt sätt blandat ihop den med den svenska filmen ”Bang Bang Orangutang” med Mikael Persbrant, en film jag absolut inte känner för att se. Jag skyller på det. 

Men tillbaka till filmen ifråga. ”Kiss Kiss Bang Bang” är som ett pärlband av roliga poänger i både dialog och handling. Jag satt flera gånger och gapflabbade och det gör jag inte ofta.

Jag ska erkänna att jag sedan tidigare gillar både Val och Robert som skådisar, men jag var ändå tveksam till filmen, även efter att ha läst baksidestexten. Filmen verkade så rörig och ofokuserad. Men det är tvärt emot vad den är. Den är mestadels fullkomligt genialisk!

 

Filmen parodierar på sin egen genre och på filmskapande i allmänhet, men lyckas ändå leverera en gedigen och charmig upplevelse som känns som den tar slut alltför fort trots sina dryga 100 minuter. Tiden går som bekant fort när man har kul och detta är den bästa komedin jag sett på länge. Och det säger inte lite!

Jag måste se om filmen, jag är säker på att jag missade grejer bara för att jag satt och vek mig dubbel då och då. Och du, om du köper den på DVD, missa inte Gag Reel i skivans special features efter filmen. Ett par saker där är bara helt otroliga!

Typiska citat från filmen:

Harry Lockhart: ”OK, sorry. That is a terrible scene! It’s like, ”why was that in the movie?”. Gee, you think like maybe it’ll come back later, maybe? I hate that!”

eller:

B-Movie Actress: ”So what do you do?”
Harry Lockhart: ”I’m retired, I invented dice. What do you do?”

eller:

Harry Lockhart: ”I was tired, I was pissed. I was wetter than Drew Barrymore at a grunge club.”

och:

Perry Van Shrike: [till filmtittarna] Thanks for coming! Please stay for the end credits. If you’re wondering who the best boy is, it’s somebody’s nephew. Uhm, don’t forget to validate your parking, and to all you good people in the Midwest, sorry we said fuck so much.

bara ett sista:

Perry Van Shrike: You’re an idiot. You know that? You know, if you looked in the dictionary next to the word ”idiot” you know what you’ll find?
Harry Lockhart: A picture of me?
Perry Van Shrike: No! The definition of the word ”idiot”. Which you are.

Så? Gå och köp den. Se den. Nu. Punkt.

Betyg: Betyg 5/5

Hitta lägsta pris på filmen här

One thought on “”Kiss Kiss Bang Bang” med Val Kilmer & Robert Downey Jr

  1. Den där filmen är så sanslöst bra! Sjukt cool dialog. Lite väl högt tempo ibland bara. Klart underskattad! 😀

Comments are closed.