”Mamma Mia” (2008) – recension av filmen

Mamma Mia the MovieJag avskyr musikaler.

Så det är en viss uppförsbacke som Björn och Benny ska ta sig upp för när de ska vinna mitt gillande. För visst börjar det så där krystat som bara musikaler kan tillåta sig att göra, t ex med tjejgänget som har sin egen ramsa de kör unisont när de träffas. Då sitter jag och vrider mig obekvämt i stolen.

Men det dröjer inte länge förän kombinationen av turkosblå grekisk medelhavsidyll och nostalgiskt tunga ABBA-låtar gör jag smälter och väljer att strunta i att jag faktiskt ser en musikal.

Filmens starka kort är utan tvekan den guldgruva av låtar som Sveriges mest kända grupp genom tiderna har snickrat ihop. BennyBjörn har sedan hittat en ramstory som länkar samman något som nästan är ett gäng musikvideos och de lyckats riktigt bra. Handlingen är inte extraordinär på något sätt, men den funkar som katalysator för att slå an känslomässiga och i många fall nostalgiska strängar i publiken som väcker glädje, skratt och säkert också lite vemod. Jag tvivlar inte en sekund på att alla som spelat in filmen måste ha haft grymt kul.

Som ett kvitto på att filmen lyckas så sitter ALLA i den fulla biosalongen kvar under tiden som eftertexterna går över de medverkande skådisarna, samtidigt som de bjuder på två avslutande låtar, med de främsta skådisarna på sen, iklädda klassiska ABBA-liknande scenkläder som mest påminner mig om min 3-årige sons transformerdräkt.

Och när jag betraktar hur publiken efter spridda applåder går ut ur biosalongen hör jag flera nynna med i ”Thank You for the Music”. Och Björn och Benny har lyckats få mig att glömma att jag just sett en musikal. Bättre betyg kan man väl nästan inte få? 🙂

Betyg: Betyg 4/5

Här är länken till trailern, om du mot förmodan missat den:

Och så en snutt ur filmen, där Pierce Brosnan (som man märker inte är helt bekväm i rollen som sångare) och Meryl Streep visar prov på sin sång i SOS:

Och ett klipp på ”Lay All Your Love On Me”:

Sista klippet är ”Mamma Mia”:

4 thoughts on “”Mamma Mia” (2008) – recension av filmen

  1. Låter som om man trots allt skulle kunna se filmen… Musikalen live i London var i alla fall en 5-poängare!

  2. Mamma Mia var en superbra och rolig film. Jag ger den 5 poäng. Ni som inte har sett den måste ta er tid att göra det för den är veerkligen en toppen film. Jag måste bara säga till er som har sett den, visst är Donna and the dynamots roliga?? 😀 xP Jag vet inte om jag stavade rätt på dynamots men ni fattar nog om ni har sett filmen ;P Men iallafall en toppen film som alla borde se!!

  3. En fråga bara… handlar denna filmen om själva ABBA gruppen eller är de en helt annan handling?? =)

  4. Thomas det handlar inte alls som ABBA det är en tjej som ska gifta sig och så vill hon ta reda på vems hennes pappa är så hon bjuder 3 män och någon av dom är förmodligen hennes pappa men hennes mamma vill inte berätta… dom sjunger bara Abbas låtar inget annat 🙂

Comments are closed.