”När mörkret faller” med Lia Boysen och Reuben Sallmander

Mörkret fallerDen här filmen blir du garanterat förbannad av att se. För det här är en film om idioter.

Här snackar vi då inte några vanliga vardagsidioter, i alla fall inte ur min vardag som väl är.

Tänk dig en mygga. Den får stå för en vanlig idiot. Tänk dig sen ett ofantligt stort, hårigt praktsvin. Det är idioter av den digniteten som den här filmen handlar om. Scum of the earth med andra ord. Oavsett hudfärg, hårfärg, kön,religiös livåskådning eller sexuell läggning hade dessa megaidioter, om det funnits någon rättvisa alls här i världen, reserverat en enkel biljett åt sig själva in på det sunkigaste fänglelse du kan tänka dig.

Det här är en film om våld.

Vi snackar kvinnomisshandel, hedersmord, krogvåld, och våld för att tysta vittnen.

Det är också en film om mod och hämnd.

Om modet att konfrontera våldet och hämnas om så behövs. Och visst är hämnden ljuv, men den ställer inte begångna oförrätter tillrätta.

Tre parallella historier rullas upp och det är förvånansvärt bra för att vara svensk film. Hade det inte varit för det taffliga svenska filmhantverket, med så många helt onödiga detaljer som förstör och dialogstycken som är krystade och överflödiga hade denna film kunnat få toppbetyg. Vissa skådespelarinsatser är usla och scenografin i en av scenerna är rent ut sagt pinsam i förhållande till vad den är tänkt att illustrera. Men den starka storyn och det angelägna temat räddar filmen.

Jag håller för övrigt just på och läser boken ”Kalla det vad fan du vill” av Marjaneh Bakhtiari och den är nog inte fel som motvikt till det tema om hedersmord som tas upp i denna film. Utan ett sådant annat perspektiv riskerar filmen att kraftigt spä på fördomar som redan förstärkts av vissa händelser de senaste åren.

Betyg: Betyg 4/5

2 thoughts on “”När mörkret faller” med Lia Boysen och Reuben Sallmander

  1. Sjukt bra film!!! Är fortfarande helt upprörd. Jag ger den utan att tveka toppbetyg direkt. Tack för tipset Marcos!

Comments are closed.